Jeżeli ktoś szuka dużych wrażeń kulinarnych, koniecznie powinien odwiedzić Japonię, kraj, który bazuje na świeżych rybach i owocach, celebruje parzenie i picie herbaty, a jego mieszkańcy uwielbiają sake i piwo. Kraj dla smakoszy. Egzotyczne sushi, które przebojem zdobyło świat, w Japonii jest już tradycyjną potrawą, serwowaną w wielu odmianach. Aby zostać sushi masterem, trzeba wiele lat zdobywać wiedzę i doświadczenie. Równie znane są na świecie tempura i sukiyaki, jednak poza Japonią nie dostaniemy tak dobrych potraw jak przygotowane tutaj, na miejscu, w japońskich restauracjach. Japończycy w dużych ilościach konsumują piwo, które jest napojem dostępnym nawet w ulicznych automatach. Do posiłków chętnie popijana jest sake, czyli japońska wódka, wino z ryżu, której są dziesiątki odmian. Turyści, przed wejściem do restauracji, powinni zapoznać się ze specyfika lokalu – jakiego rodzaju posiłki są w niej przygotowywane. Typowe japońskie restauracje występują w trzech odmianach – tapanyaki, to restauracja, gdzie kucharz podaje jedzenie prosto z rozgrzanej płyty umieszczonej przy stoliku, klient obserwuje proces przygotowania potrawy; nomijaki – to restauracja, w której klienci sami decydują co zjedzą, wybierając mięso, ryby, owoce morza, które poddane są obróbce w kuchni; robotavaki, czyli restauracje specjalizujące się w grillowanych posiłkach. Podstawą kuchni japońskiej są bardzo świeże produkty, które sprawiają, że posiłki są smaczne i zdrowe.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply