Podczas pobytu na japońskich wyspach, na pewno warto lepiej poznać lokalną kuchnię. Choć obecnie większość z nas miała już okazję spożywać sushi, w tym sushi przygotowywane przez Japończyków, w atmosferze kraju swojego pochodzenia i ze świeżych naturalnych i tradycyjnych składników może smakować nam zupełnie inaczej. Restauracje w Japonii nie są tanie, na to powinniśmy się przygotować. Podaje się w nich dania o wspaniałym smaku i unikalnym wyglądzie, jednak porcje nie są duże. Najbardziej znane nam potrawy to oczywiście sushi i sashimi – to jednak bardziej zakąski niż dania główne. Z dań, na które warto zwrócić uwagę wymienić trzeba okonomiyaki, jest to smażone ciasto wzbogacone różnymi dodatkami. Zwykle dodaje się do niego rybę, warzywa czy owoce morza. Danie tego rodzaju można przyrządzić sobie samodzielnie, do tego celu służą specjalne stoły wyposażone w gorącą płytę elektryczną. Kolejnym ciekawym daniem jest shabu-shabu – to danie na bazie cienko krojonej wołowiny. Macza się ją w sosach, a następnie smaży w oleju, służy do tego specjalny garnuszek na palniku, który trafia wraz ze składnikami na nasz stół. Japońska kuchnia nie jest skomplikowana, bazuje na tym co na tych terenach dostępne, czyli na rybach, ryżu jaśminowym oraz na owocach morza takich jak różnorodne algi czy krewetki.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply