Jak nie popełnić gafy w Japonii?

Jak nie popełnić gafy w Japonii?

Kiedy podróżuje się po krajach orientalnych, warto szczególną uwagę zwracać na panujące w nich zwyczaje. Bo choć często turyście wiele się wybacza, znacznie cieplej przyjęty będzie ten, kto po prostu szanuje miejscową kulturę i tradycję. Dlatego zanim ktoś wyruszy w podróż do Japonii, powinien poznać kilka podstawowych zasad miejscowych dobrych obyczajów. Te dotyczą szczególnie zachowania się podczas posiłków. W końcu będąc w Japonii często korzysta się z miejscowych restauracji. W takiej sytuacji warto oczywiście spróbować sushi, czyli tradycyjnej, znanej na całym świecie potrawy. Sushi je się pałeczkami. Dzięki opanowaniu podstawowych ruchów, nie jest to wcale tak trudne, jak z pozoru może się wydawać. Jednak pamiętać trzeba, by nie maczać w sosie sojowym, podawanym w specjalnym naczynku całego kawałka sushi, a jedynie jego kawałek. Kiedy z kolei je się zupę z dodatkami makaronu czy mięsa, najpierw pałeczkami należy wybrać te części, które się da, a dopiero potem wypić resztę zupy. Bardzo ważne jest także, by nie zostawiać napiwków, ponieważ Japończycy mogą poczuć się tym faktem zakłopotani. W restauracjach japońskich napiwki są już wliczone do rachunku. Kolejną kwestią jest ściąganie butów zaraz przy wejściu do pomieszczenia czy budynku. Możemy zostać o to poproszeni nawet w luksusowej restauracji, a na pewno pamiętać trzeba o tym podczas odwiedzin w prywatnym domu.