Zagubieni.pl • Regulamin • Rangi • Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Rejestracja • Zaloguj   

Poprzedni temat «» Następny temat
Polska i Patriotyzm
Autor Wiadomość
Theo 
Fan

Wysłany: 2007-05-14, 00:13   
   Ulubiona postać: Shannon

Horacy napisał/a:
Patriotyzm to wymysł władzy służący do manipulowania ludem.
:shock: :shock: :shock: Oh my God, oh my God, OH MY GOD, co Ty człowieku piszesz!? :cry: :( :cry: Partiotyzm nie powstał w XXI wieku, tylko dawno temu w starożytności! Od zawsze istoty ludzkie były silnie związane ze swoją ziemią, kochały ją. Miliony ludzi w historii zginęli nie za swojego władcę, tylko by żyć w wolnym kraju, by móc spokojnie mówić w swoim języku, kultywować swoje tradycje i praktykować religię! Gdyby usłyszęli to, co tu piszesz, poprzewracaliby się w grobach! :( Jak widać nie rozumiesz tych realii, bo żyjemy w wolnej, narodowo jednolitej (mało mniejszości narodowych) Polsce. Mam nadzieję, że kiedyś zmądrzejesz. I nie piszę tego złośliwie, broń Boże, tylko jest mi najzwyczajniej w świecie przykro. :( Dobrze, że są jeszcze na świecie patrioci. Większość narodów należy do tej grupy (1. miejsce na świecie - USA, 2. (z tego co pamiętam) - Wenezuela itd.) Szkoda tylko, że akurat u nas jest ich mało (Polska - 5 miejsce... od końca (Z CAŁEGO ŚWIATA!!!)). Mam nadzieję, że jest jeszcze szansa, że to się zmieni... :(

Horacy 
Hycel DN

Wysłany: 2007-05-14, 00:48   
   Ulubiona postać: Ben

Theo napisał/a:
Oh my God, oh my God, OH MY GOD

1. Nie wzywaj imienia Pana Boga swego na daremno.

Cytat:
Jak widać nie rozumiesz tych realii

Tak to bardzo popularny "argument" jak brak jest innych solidnych.
Jak ktoś ma odmienne zdanie niż Ty to jest głupi, albo czegoś nie rozumie :roll: - cios poniżej pasa.

Theo napisał/a:
Mam nadzieję, że kiedyś zmądrzejesz.

Nie licz na to. :mrgreen:

Zaraz sprawdzimy czy spełniam kryteria... :twisted:
Kryteria patriotyzmu:
Umiłowanie i oddanie ojczyźnie - NIE
Chęć ponoszenia dla niej ofiar - NIE
Przedkładanie celów ważnych dla ojczyzny nad cele osobiste - NIE
Pielęgnowanie tradycji, kultury, języka - TAK
Przeciwstawianie się nacjonalizmowi i szowinizmowi - TAK
Dbanie o pomyślność, dobre imię kraju, narodu - NIE
Aktywny udział w życiu społecznym - TAK
Uczciwość - TAK
Dbałość o środowisko naturalne - TAK

5/9 :) nie jest tak źle...

Cytat:
Mam nadzieję, że jest jeszcze szansa, że to się wszystko zmieni.

Na koniec moja złota myśl: "Nie próbuj na siłę zmieniać świata na lepsze, bo jest to bezcelowe, nie ograniczaj swobody i wolności innych."

Nie jestem patriotą, ale nie potępiam patriotów, można nawet rzec, że ich podziwiam, bo w "dzisiejszej Polsce" potrafią nimi być.

Alcohol - The solution to all of life's problems.

Theo 
Fan

Wysłany: 2007-05-14, 01:39   

Horacy napisał/a:
Tak to bardzo popularny "argument" jak brak jest innych solidnych.
Jak ktoś ma odmienne zdanie niż Ty to jest głupi, albo czegoś nie rozumie :roll: - cios poniżej pasa.
Moim zdaniem to bardzo dobry argument. Wcale nie uwłacza on inteligencji przeciwnika dyskusji. Po prostu osoby, które nie były w państwach, gdzie trzeba walczyć (bardzo mocno się starać), by zachować swoją państwowość, mogą tego nie rozumieć. Dla obecnej Polski taki stan jest całkowicie obcy, można tego nie pojmować, dopóki się na własne oczy nie zobaczy. Jakbyś spotkał np. Kurda (naród zniewolony przez Turcję, Irak i chyba Syrię), to zrozumiałbyś, o co mi chodzi. A to, że ktoś czegoś nie widział nie oznacza, że jest głupi.

No cóż,Horacy, nie jestem patriotą na pokaz, tak jakby co. Nie wywieszam na siłę flagi, na akademikach nie śpiewam specjalnie na pokaz głośno hymnu itd. Ja po prostu uważam, że aby zmienić Polskę na lepsze, trzeba ją kochać i mieć nadzieję na jej lepszą przyszłość, nie skreślać jej z góry, nie mówić: "Wyjadę na zachód, tam zarobię więcej", zwłaszcza, jeżeli ta osoba i w Polsce miałaby nieźly status (inteligencja - w sensie grupa społeczna), nie narzekać cały czas tylko na rząd, samemu nie próbując nic zrobić. Tyle.

Ale widzę, że chyba nie dojdziemy do porozumienia. Mam nadzieję, że kiedyś jednak dostrzeżesz, że w tym, co tu pisałem, było jednak coś prawdziwego, słusznego.

Horacy 
Hycel DN

Wysłany: 2007-05-14, 11:05   
   Ulubiona postać: Ben

Cytat:
Moim zdaniem to bardzo dobry argument.

Tylko, że to nie jest argument.
Argument to zdanie będące przesłanką dowodu. ;)

Cytat:
Po prostu
Cytat:
osoby, które nie były
w państwach, gdzie trzeba walczyć (bardzo mocno się starać), by zachować swoją państwowość, mogą tego nie rozumieć. Dla obecnej Polski taki stan jest całkowicie obcy, można tego nie pojmować, dopóki się na własne oczy nie zobaczy. Jakbyś spotkał np. Kurda (naród zniewolony przez Turcję, Irak i chyba Syrię), to zrozumiałbyś, o co mi chodzi.

Cytat:

Zakładam, że już byłeś na wojnie i widziałeś to na własne oczy?
Tak się składa, że telewizor i książki to ja też w domu mam. :roll:

Cytat:

Patriotą jesteś, bo jeszcze nie doświadczyłeś tego kraju na własnej skórze. Jesteś zapewne na garnuszku rodziców, nie dotyczą Cię problemy polityczne. Jak skończysz studia i będziesz miał tytuł magistra, a pracodawca w dobrej firmie Ci zaproponuję 800zł/mies. bez szans na urlop i podwyżkę to zmienisz zdanie i będziesz wiał z tego kraju.

Polska ma generalnie dwa wizerunki:

Optymistyczny: "Żyjemy w niepodległym kraju, który nie jest nękany konfliktami wewnętrznymi (poza dość absurdalnymi utarczkami politycznymi), mimo sporów i zadrażnień nasze stosunki z sąsiadami są najlepsze w historii (nawet działalność Eriki Steinbach i rosyjski zakaz importu mięsa tego nie zmienia), nasze granice bezpieczne, gospodarka się rozwija, według raportów ONZ pod względem poziomu życia jesteśmy w pierwszej czterdziestce najbogatszych społeczeństw i w końcu jesteśmy członkiem ekskluzywnego klubu bogatych państw demokratycznych, czyli Unii Europejskiej."
Po co nam w takich czasach patriotyzm?

Pesymistyczny: "Stereotypowy Polak jawi się czasem jako zakompleksiony prowincjusz rozpolitykowany i z poczuciem niższości, z przekonaniem, że nic się nie może udać. Wszechogarniająca beznadzieja zabija inwencję, aktywność. Państwo wciąż ma zbyt słabe instytucje i struktury, bo pomagać obywatelom się organizować, aby móc im stwarzać możliwości. Media w kraju też rzadko interesują się pozytywnymi aspektami naszej rzeczywistości, z reguły są też nastawione antypaństwowo, czasem nawet antypolsko. Afery polityczne na każdym kroku." Jest tu miejsce na patriotyzm?

Poza tym od patriotyzmu jeden krok do nacjonalizmu.

W dawnych czasach patriotyzm był potrzebny, szabelka w dłoń i na konika.
Walka o niepodległość, przelewanie krwi za wolność tradycję, kulturę, język, obyczaj.
Tradycja powstańczo-konspiracyjna. Takie czasy już minęły, żyjemy w czasach pokoju, w których nie ma miejsca dla patriotyzmu. To tylko zakurzone i bezużyteczne pojęcie.
Pielęgnowanie kultury, tradycji, języka - oczywiście popieram. Jednak po co udawać patriotyzm? Państwo ma Cię totalnie gdzieś, nie dba o społeczeństwo, służba zdrowia to ruina, niskie wynagrodzenia, biurokracja, korupcja, afery, przestępczość, kiepska infrastruktura, a ty jesteś patriotą i kochasz swój kraj. Godne podziwu, ale to nie dla mnie. Nie będę udawał czegoś co nie jest zgodne z moimi przekonaniami, bo to hipokryzja. "Uśmiechasz się do kogś na ulicy i mu słodzisz, a za jego plecami go obgadujesz."

Wojna totalny bezsens, ludzie zabijają ludzi. W przypadku wojny wychodzę z białą flagą, chroni mnie 2 konwencja genewska, na pewno nie będę nadstawiał karku za tych złodzieji z rządu. :roll:

Alcohol - The solution to all of life's problems.

Theo 
Fan

Wysłany: 2007-05-16, 23:52   

Horacy napisał/a:
Zakładam, że już byłeś na wojnie i widziałeś to na własne oczy?
Tak się składa, że telewizor i książki to ja też w domu mam. :roll:
Nie. :-x :-x :-x Ale przez miesiąc mieszkałem w Paryżu i tam zobaczyłem i dowiedziałem się więcej, niż gdziekolwiek indziej. Spotkałem tam sporo Kurdów, Turków, Arabów itd. Że tak powiem nie oceniaj książki po okładce; to, że mam 16 lat o niczym nie świadczy.

ola94 
bang bang

Wysłany: 2007-05-17, 22:57   
   Ulubiona postać: Danielle

Ja moze mam zbyt malo lat, by sie tu wymadrzac, jednak myslalam, ze jest u was jakies uczucie przywiazania do ojczyzny. Nie czujecie wdziecznosci do zolnierzy, ktorzy oddajac zycie walczyli o wolna Polske? Nie uwazacie, ze polska flaga to symbol tej przelanej krwi, a godlo Polski, to nasza duma, honor? Swieta narodowe nie wzbudzaja w was jakis patriotycznych uczuc? Milosci, przywiazania, oddania...?

Lumines 
życie to bajka

Wysłany: 2007-05-18, 15:20   
   Ulubiona postać: Sawyer

Przywiązanie do ojczyzny... Kocham Polskę, bo tu się urodziłam, ale to nie zmienia faktu, że nie mam zamiaru tu zostać. Nie oszukujmy się wcale, bo tutaj nie ma praktycznie szansy na dobrą przyszłość. Jedyną jaką bym u nas widziała to wspomaganie monopolowego i fabryk wódki.

Wdzięczność żołnierzom... Doceniam to, że ginęli za to, żebyśmy mogli teraz spokojnie mówić i pisać po polsku. Ale jak byli do tego zmotywowani... ? Nie rozumiem. Osobiście nie byłabym w stanie poświęcić się dla kraju.

Umiłowanie i oddanie ojczyźnie - nie
Chęć ponoszenia dla niej ofiar - nie
Przedkładanie celów ważnych dla ojczyzny nad cele osobiste - nie
Pielęgnowanie tradycji, kultury, języka - tak
Przeciwstawianie się nacjonalizmowi i szowinizmowi - tak
Dbanie o pomyślność, dobre imię kraju, narodu - nie
Aktywny udział w życiu społecznym - nie
Uczciwość - nie
Dbałość o środowisko naturalne - tak

3/9 Obawiam się, że nie zdałam.

smiled 
mandale rysuję

Wysłany: 2007-05-18, 17:25   
   Ulubiona postać: Juliet

Dbanie o pomyślność, dobre imię kraju, narodu - TAK
Uczciwość - TAK (staram się przynajmniej)

6/9

Co nie znaczy, że nie szanuję Polski, jej obywateli i historii. Nie byłam na wojnie, nie doświadczyłam żadnej tragedii, nigdy nie byłam bardzo biedna- może jeszcze nie umiem docenić tego co mam, a w tym i wolnej Polski.

-Leon, I think I'm kinda falling in love with you.

jestemmistrzem 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: 2008-11-28, 22:22   

Umiłowanie i oddanie ojczyźnie - Tak
Chęć ponoszenia dla niej ofiar - Nie (zależy zresztą jakich ofiar...)
Przedkładanie celów ważnych dla ojczyzny nad cele osobiste - Tak
Pielęgnowanie tradycji, kultury, języka - Tak
Przeciwstawianie się nacjonalizmowi i szowinizmowi - Tak
Dbanie o pomyślność, dobre imię kraju, narodu - Tak
Aktywny udział w życiu społecznym - Tak
Uczciwość - Staram się(Tak)
Dbałość o środowisko naturalne - Tak

8/9

Mahone 
perfect silence

Wysłany: 2008-11-29, 10:10   
   Ulubiona postać: Daniel

Dbanie o pomyślność, dobre imię kraju, narodu - NIE
Uczciwość - NIE

4/9

What did you see?

Utylizator 
hyhyhyhyhyh

Wysłany: 2008-12-27, 13:01   
   Ulubiona postać: John

Umiłowanie i oddanie ojczyźnie - nie
Chęć ponoszenia dla niej ofiar - zdecydowanie nie
Przedkładanie celów ważnych dla ojczyzny nad cele osobiste - nie
Pielęgnowanie tradycji, kultury, języka - tak
Przeciwstawianie się nacjonalizmowi i szowinizmowi - nie
Dbanie o pomyślność, dobre imię kraju, narodu - nie
Aktywny udział w życiu społecznym - tak
Uczciwość - tak
Dbałość o środowisko naturalne - tak

Jak widać 4/9. Patriotą na pewno nie jestem, nie chcę w Polsce mieszkać, żyć. Więc po zakończeniu studiów walizka oraz bilet lotniczy w dłoń i NARA! :D

Odpowiedz do tematu

Opcje 
Zezwolenia Opcje